Saya Yang Dulu Bukan Yang Sekarang

wow.. topik ni.. 10 tahun lepas tak pernah sangka i akan tulis topik ni.. kalau sangka mesti fokus kita dah lain kan?

jap 10 tahun lepas waktu ni apa ye kite tgh buat? tak ingt laa.. hahaha..

BISMILLAH.. ASSALAMUALAIKUM WBT

Saje letak gambar garfield ni.. nak santai santai je kan topik hati ni.. thank you sudi baca

Saya Yang Dulu Bukan Yang Sekarang #1 From Nurse To Beautician

tak pernah sangka profession nurse terhenti dan akan join The Walking Beuty company under Shaklee ni.. means i join MLM babe.. mungkin sebab dulu pernah kutuk kutuk MLM last last Allah bagi kita faham kerja MLM and i like it.. I like TWB. tak sangka projek ni memang boleh buat duit. Alhamdulillah.. at least i ada malam yang berkualiti untuk di spend bersama keluarga..

and i adore all nurse. its not easy. but ladies u make it.

kalau buat facial tak kisah la pakej mana u ambil YOUTH SKINCARE je yang i pakai k.. 

Saya Yang Dulu Bukan Yang Sekarang #2 MakBidanMude

#makbidanmude ni antara scene yang i ingat.. i dapat tittle ni sebab ada satu customer ni dia ambil pakej berpantang dengan i melalui instagram @HomeSpa2u. Dulu instagram ni tak ada satu pun picture i.. dalam kejadian ni.. customer booking dan bila sampai masa i pun datang terpacak depan rumah.

beria ia bagi salam i nampak dia selak curtain tapi dia tak nak bukak pintu dia call kita dulu. Alamak kenapa nak call kan.. i dah depan rumah..

mana tahu die cakap die tak sangka mak bidan dia mude sangat.. jadi i cakap laa tak apa since i dah datang kita mulakan rawatan dan nilai dulu macam mana..

Alhamdulillah dia suka.. dan sepanjang buat rawatan die asek cakap0 makbidanmude.. makbidanmude tak  sangka makbidanmude..

ya dik.. akk mule masa umur 27 tahun.. mudaa la tu.. zaman dah berubah kan.. sekarang ramai je mak bidan yang muda muda..

haaa yang baca tu nak join laaa tu kan.. jom jom.. join team mude i..

memang muda muda pun kan sebab memang nampak peluang besar dalam servis dan Shaklee ni

 

Saya Yang Dulu Bukan Yang Sekarang #3 Lebih Sihat Dengan Supplement

Di sebabkan begitu lama duk kat hospital jadi i nampak ramai yang datang muda muda tapi dah ada mini farmasi kat rumah..means dia dah ambil macam macam ubat doktor. and yes semua penyakit tu terkawal.. Alhamdulillah.. tapi sampai bila soalannya sampai bila nak bergantung harap dengan ubat?

dan bila u dah ambil ubat means sakit tu dah hinggap kita.. dan soalannya.. MACAM MANA NAK CEGAH?

YAA.. boleh beli insurans.. hihi kalau nasib baik ade duit boleh beli policy bagus, coverage pun besar. ini kebanyakkan yang buat la..

tapi sekarang kita kalau boleh tak nak penyakit tu datang. kita nak sihat supaya boleh hidup dengan lebih optimum dan gembira..

here i jumpe SHAKLEE. Dekat US ramai distributor yang berusia sebab dia orang lebih selesa buat jualan langsung ni offline.. sorang makan rasa sihat dia share dengan family meber dengan kawan kawan so their circle sihat..

bila pergi Shaklee conference yang ada semua distributor dari semua negara terkejut mereka dah macam nenek atok kita tapi segak berjalan tanpa tongkat pakai tuxedo.. pakai heels.. woww.. memang betul tertipu dengan umur dan gaya dia orang ni..

Mesti kita pun nak hidup lama dan sihat kan? buat apa hidup lama tapi sakit? Start now.. pilihla gaya hidup yang sihat..

nampak tak wakil Malaysia memang muda tapi tengok wakil US ni dah 45 tahun bersama Shaklee taw. Agak agak berapa umur dia sekarang?

 

Saya Yang Dulu Bukan Yang Sekarang #4 Upgrade Ilmu Nutrisi

dari sekolah rendah kita belajar piramid makanan kan? tapi siapa yang amalkan?

berdasarkan research hanya 6% rakyat Malaysia yang makan dengan nutrisi yang lengkap. Adakah kita termasuk di golongan yang minoriti ni..

ilmu Nutrisi ni penting. jika kita tak cukup makan makanan seimbang kita top up laa dengan supplement yang betul.. jangan pilih murah semata. jangan pilih berdasarkan testimoni semata.

hidup yang moden sekarang ni makin tak sempat kan nak makan. jangan kata nak amalkan makanan seimbnag.. kadang nak makan pun tak sempat..

jadi di sini la ilmu nutrisi amat di perlukan. sebab badan yang sihat sangat penting.

kalau dulu sebab dah biasa kerja hospital.. sakit sikit makan ubat.. siap dah kenal ubat ubat yang serasi dengan badan sebab masa tu tak tahu lagi supplement tu ape.. sampai la satu ketika, bila menagndung anak ke dua sepanjang pregnancy tu selsema.. tak pernah kering dengan hidung yang berair. dan masa ni banyak limitation tentang ubat sebab mengandung kan tak bolehambil ubat sebarangan..

Jadi masa ni laa makan vitamin. Cukup kan nutrisi ibu dan anak.. Alhamdulillah allergik tu makin kurang.. makin selesa.. tak perlu dah nak bawak tisu ke mana saja..

dan Vitamin yang betul tak ada side effect bahkan buat badan lebih sihat. sendiri pun rasa perbezaan.. Jadi kita teruskan laa consume now kulit pulak makin cantik.. side effect yang baguss sangat nii.. oopss .. heheh..

 

Saya Yang Dulu Bukan Yang Sekarang #5 Pandai Buat Duit Sendiri

dulu kan nak jadi apa jadi laa cukup bulan dapat gaji bayar bil.. beli apa nak andrepeat la bende yang sama tiap bulan. tapi stressnya main bertambah. Kerja jaga orang sakit emosi kena stabil sebab hari hari tengok orang sakitkan..

Tak pernah sangka one day akan kerja sendiri.. promote diri sendiri.. and sebenarnya i boleh jee buat semua ni..

mana tak takot.. macam mana kalu duit tak cukup.. income bisnes tak tetap.. boleh ke nak survive? anak dah 2 ni..

YESS BOLEH!! dan boleh dapat lebih lagi kalau rajin.. tapi kenapa nak malas.. dulu masa kerja masuk kerja on time boleh je.. keje macam mana pun gaji sama je kan.. now kalau kerja lebih dapat lebih.. kan ke itu satu motivasi yang jelas..

kalau rasa tak nak keluar rumah boleh je kerja dari rumah.. boleh je nak kerja half day.. boleh je nak cuti seminggu.. ikut atas diri sendiri.. nak lebih kerja lebih.. rase income bulan tu dah cukup nak rest nak santai santai pun boleh..

haaa nak join ler tu.. meh klik picture bawah ni.. terus direct wasap i.. 

 

sampai sini dulu sharing saya #makbidanmude dari nurse kepada mak bidan. saya masih memahiri bidang saya. Knowledge never ends. lets learn together. Nurse or mak bidan i love my job both. Jadi nurse banyak membentuk diri saya yang sekarang. Dan saya jumpa true me dalam pekerjaan mak bidan ni. Support la mak mak bidan yang muda. Saya juga ramai anak student yang muda dan mereka sangat komited. Insya allah. Alhamdulillah.

 

 

Anisah Ismail