Kenapa Orang Muda Mesti Mulakan Bisnes Dari Awal

Bismillah.. Assalamualaikum.. tpoik santai kita hari ni.. enjoy reading k..

waktu muda ni waktu seronok2.. waktu gembira gembira.. waktu santai kan.. tapi dah kenapa nak kena buat bisnes pulak.. tak enjoy laa macam ni.. YE KE?

BEST KAN KALAU ADA DUIT LEBIH?

BEST KAN KALAU NAK PERGI MANA MANA ON JE DUIT DAH ADA.

BEST KAN BOOLEH HULUR LEBIH KAT MAK AYAH ADIK2?

JADI di sini saya list kan..

Kenapa Orang Muda Mesti Mulakan Bisnes Dari Awal

1#KURANG RISIKO

RISIKO apa pulak ni? bisnes sekarang kebanyakkan online.. modal rendah.. peluang besar jika kena pada cara yang betul.. pernah tak dengar pepatah ‘better slow than nothing’ haa macam tu laa.. mula je dulu apa apa yang tak perlukan kos yang besar. jangan buat loan ye adik adik.. ni baby step taw.. first time kan nak buat bisnes..

baru nak acah acah kan.. kalau menjadi.. Alhamdulillah. kalau kurang menjadi, tak apa.. masih proses belajar ade banyak lagi mase.. kan mude lagi dan yang penting sekali adalah PENGALAMAN..

2#MASA MUDA KOMITMENT KURANG

Biasanya orang muda ada banyak masa, terutamanya yang sedang belajar. Jadi, masa tulah waktu yang sesuai untuk belajar buat bisnes.

Sejujurnya, tidak semua idea bisnes akan berjaya dan boleh menghasilkan duit yang banyak. Dalam sehari, boleh kata berpuluh-puluh bisnes online yang sedang meningkat di negara ini.. tapi, tidak semua yang berjaya.

Jadi, amat sesuailah jika pemuda-pemuda di luar sana mulakan langkah untuk mempelajari selok-belok bisnes pada usia mereka sekarang. Sekurang-kurangnya, segala masalah bisnes yang mereka hadapi itu, boleh menjadi pengajaran ketika mereka sudah dewasa nanti.

Bisnes ini bukannya seperti belajar SPM, dah dapat sijil.. habis belajar.. sampai situ je…
Sukatan pelajaran bisnes ini takkan pernah habis. Maka, segala apa masalah yang mereka hadapi, mereka boleh terus FOKUS kepada penyelesaiannya. Ianya sangat berbeza jika mereka sudah dewasa nanti. Sudah pasti terlalu banyak komitmen yang perlu diuruskan.

Alaaa.. saje laa nak selit shaklee sikit.. kang tak promote orang tak tahu kite leader shaklee.. tapi korang kalau nak join.. join kite k.. meh baca entry ni.. kenapa best sgt jadi Distributor Shaklee.. Peluang Bisnes Shaklee

boleh wasap kita kat sini klik je no ni 017-3818 911

 

3#SEMAKIN DEWASA SEMAKIN MATANG

Pengalaman tidak mampu dibeli. Ia memerlukan masa, tenaga dan pengorbanan untuk dihasilkan dan dipelajari. Andai pengalaman mampu dibeli, sudah pasti orang akan menjadi angkuh. Sebab apa? Sebab pengalaman tu sendiri akan mengajar korang lebih berusaha, sabar, tekun, fokus dan banyak bergantung pada Allah. 

Pengalaman memakan masa. Dari satu tahap ke satu tahap yang lain. Seperti bayi yang baru dilahirkan, perlu melalui proses pembesaran untuk menjadi kanak-kanak, menjadi orang dewasa dan ke fasa seterusnya. Bukan lahir terus pandai berjalan. Allah tak akan jadikan seperti itu. Mesti belajar dan rasa dahulu bagaimana susah dan senangnya kehidupan.

Dengan pengalamalah korang akan belajar kesalahan dan korang akan perbaiki. Salah cara ini, korang akan cepat-cepat cari cara lain. Masa usia muda, semangat korang sangat berkobar-kobar. Korang tak akan cepat mengalah. Korang akan terus buat juga sampai korang puas dan berjaya.

Pengalaman adalah short cut untuk berjaya. Tanpa pengalaman korangg akan cepat berputus asa dan cepat nak bungkus beg dan berhenti berniaga.

Nabi s.a.w berniaga di usianya muda. Di usia 20 an. Dan nyata pada usia itu baginda masih belum dilantik menjadi Rasul. Jadi jelasnya kerja2 dakwah baginda tidak dibuat secara terang.

Orang yg berniaga ini tawakkal mereka sebenarnya lebih tinggi. Sebab mereka tidak tahu bila rezeki dalam berbentuk wang akan dapat. Mereka hanya akan buat kerja dan terus usaha. Dan tawakkal mereka mutlak pada Allah taala sahaja.

4#MENJANA EKONOMI

MENYAHUT cabaran Perdana Menteri jugak ni untuk mencari sumber income lain.

Bisnes online boleh dikategorikan sebagai bisnes yang stabil, tidak cerewet untuk diuruskan, dan boleh menjana hasil kewangan dengan mudah. Walaupun begitu, jangan terlalu over-confident sehingga memakan diri sendiri.

Masih banyak bisnes online yang melingkup di luar sana. Jadi, berhati-hatilah dan rajin-rajinlah tambah ilmu untuk pastikan anda di landasan yang benar.

Baik, cuba bayangkan jika anda boleh menjana pendapatan sampingan yang tinggi pada usia muda, dan korang gunakannya untuk melabur dalam bisnes korporat, atau hartanah ketika korang sudah dewasa. Sudah pasti ianya menarik dan membuatkan kewangan korang jadi semakin stabil.

Tidak dapat tidak, pada zaman ekonomi yang semakin mencabar ini, generasi muda amat digalakkan untuk mencari alternatif kewangan lain agar mereka tidak sengsara pada usia tua nanti.

Daripada mereka hanya bergantung pada pekerjaan dari jam 9 pagi, hingga 5 petang, lebih baik mereka fikir jalan keluar untuk mempunyai kawalan penuh kepada masa depan hidup mereka.

5#BOLEH KUMPUL ASET

INSYA ALLAH.. bila korang buat dengan betul dan kesungguhan hati akhirnya nanyi all the hard work paid kan.. ada rezeki lebih boleh laa beli aset.. ni untuk siapa? kalau bukan korang dan orang tersayang.. sementara komitment belum tinggi boleh la mengumpul dulu kan.. aset pun boleh di kira sebagai investment jugak. lebih lebih lagi rumah tu. tak kisah la beli yang jenis macam mana pun

Korang boleh nampak jelas apa yang sepatutnya korang buat dan apa yang korang akan dapat bila buat benda tu. Korang ada banyak sangat masa untuk dapatkan apa yang korang impikan.

lagi satu dalam bisnes Shaklee ni menarik nye. Bisnes ni boleh di warisi oleh anak anak korang.. atau sesiapa saje yang korang nak.. jadi nya.. katakan laa masa korang tinggalkan tu income biase  biase pun RM50K sebulan.. sebulan taw. so waris korang sambung je dapat income tu tanpa lalui kepayahan yang korang dah lalui tu.. hebat kan? this is the beauty laa..

6#WORK FREEDOM

BISNES ONLINE ni boleh bekerja di mana saja.. nak jugak bagi contoh Shaklee lagi laa kan.. everytime customer order, kita klik saja di website..  jadi pihak Shaklee akan pos terus ke rumah customer tanpa agen kelaur dari rumah..

nak pergi bercuti di mana saja tak ada masalah la kalau macam ni..  tak perlu tanggung risiko keluarkan duit beli stok banyak banyak..

dan kebanyakkan bisnes online juga dah mudah kan agen sekarang.. setakat nak promote nak update facebook, instagram semua dah ada di hujung jari. tanpa perlu pergi ke cyber cafe, pergi ke bandar baru nak ade line kan..

 

“Real change is difficult at the beginning. Without the familiar to rely upon, you may not in as much command as you had once been. When things are not going your way, you will start doubting yourself. Stay positive, keep the faith, and keep moving forward – your breakthrough may be just around the corner.”
― Roy T. Bennett

Anisah Ismail