Cara Berkesan Atasi Jeragat

 

Jika anda salah seorang daripada mereka yang bermasalah jeragat, pasti anda tahu betapa sukarnya untuk berdepan dengan masalah tersebut. Di bawah ini disenaraikan beberapa petua hilangkan jeragat supaya anda tidak lagi perlu malu untuk berjumpa dengan orang atau mempunyai tahap keyakinan yang rendah disebabkan masalah jeragat. Lebih-lebih lagi jika ada jeragat dan bersekali dengan bintik hitam di muka.

 

Jeragat adalah sejenis penyakit kulit yang tidak berbahaya tetapi kehadirannya menyebabkan kulit wajah seseorang kelihatan tidak sihat selain menjejaskan penampilan.

Jeragat ialah tompokan berwarna coklat, atau coklat gelap atau kelihatan coklat yang pudar. Jeragat sering terjadi kepada wanita dan agak jarang terjadi kepada lelaki. Jeragat sering terjadi di bahagian atas pipi, atas bibir, dahi dan dagu. Jeragat kerap terjadi kepada wanita yang mengandung dan ianya di panggil Chloasma.
Dari mana Jeragat ini berpunca?

Radang kulit

Hormon

Cahaya Matahari

Ubat – ubatan

kehamilan

kosmetik

 

Jenis-Jenis Jeragat

Jeragat boleh dikategorikan kepada 3 jenis;
Epidermal – atau bahagian atas lapisan sel kulit. Jeragat epidermis ini mudah dirawat dan sesuai untuk mengguna krim dan sabun.
Dermal – terjadi dibawah lapisan sel kulit. Jeragat di bawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedy makan.
Campuran – terjadi kedua-dua jenis jeragat Epidermal dan Dermal. Jeragat di bawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedy makan.

APAKAH CARA NAK HILANGKAN JERAGAT DENGAN BERKESAN DAN SELAMAT?

CARA DALAMAN #1 VITAMIN C SUSTAIN RELEASED SHAKLEE

Vitamin C secara semulajadi terdapat banyak di dalam lapisan dermis dan epidermis kulit. Ia turut memberikan perlindungan anti-oksidan seperti Vitamin A. Terdapat kajian yang mengatakan Vitamin C mampu mengelak dan merawat kerosakan yang disebabkan oleh Sinaran UV. Pengambilan Vitamin C secara oral, mampu meningkatkan vitamin c di dalam kulit.

 

Ada Sistem Pelepasan Berperingkat (Sustained Release). Vitamin C ni vitamin larut air. Kalau kita ambil dalam kuantiti yang banyak sekaligus, tidak semua Vitamin C ni boleh diserap oleh badan dan yang tidak diserap akan dikeluarkan melalui air kencing. So kencing kita jadi mahal kencing Vitamin C, hihi.. tu sebab kena pilih Vitamin C yang ada Sustained Release ni sebab vitamin c akan dilepaskan 100mg setiap jam dan badan boleh menyerap dengan lebih optimum.

CARA DALAMAN #2 GLA COMPLEX

Anda perlu tahu jeragat tidak akan hilang dengan hanya menggunakan pencuci muka. Patutlah kan, asyik sental je tapi jeragat tidak juga hilang. Sebab inilah pengambilan GLA Complex sangat penting.
GLA Complex mengandungi 2 kali ganda lebih banyak GLA berbanding produk lain di pasaran. GLA adalah singkatan daripada gamma lenolenic acid (GLA).
Untuk tujuan menghilangkan jeragat, GLA berfungsi mengawal paras hormon estrogen dan testosteron. Ingat tadi kan, masalah jeragat adalah disebabkan ketidakseimbangan hormon, jadi bila hormon stabil masalah jerawat yang menjadi punca utama jeragat akan dapat diatasi.

CARA DALAMAN #3 VITAMIN E COMPLEX 

Sel kita rosak dan membentuk jeragat kerana diserang dari dalam dan luar.

Dari dalam ada radikal bebas yang menyebabkan sel kita lemah dan kurang daya tahan. Jadi antioksidan yang ada didalam Vitamin E Complex akan melawan serangan radikal bebas.

Banyakan seperti buah epal yang kekal segar walaupun berada lama di luar peti sejuk. Antioksidan yang tinggi pda kulit epal menyebabkan ia kuat melawan epal dari rosak.

CARA DALAMAN #4 ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

Protein juga sangat membantu hilangkan jeragat. Pengambilan protein harian yang cukup dapat membantu tubuh menghasilkan sel-sel baru dan menyahkan jeragat di muka. Jadi sekarang beri perhatian keperluan protein harian anda untuk mendapatkan kulit yang sihat, cantik dan bebas jeragat.
Merupakan suplemen protein berasaskan soya non-gmo. Ia bekalkan kesemua asid amino perlu yang tidak dihasilkan oleh badan. Apabila kita mengambil protein, ia akan masuk ke dalam tubuh dan dipecahkan kepada asid amino untuk dihantar ke seluruh tubuh.

 

CARA LUARAN #1 YOUTH Skincare Age Defence Moisturiser SPF50

 

Age defense moisturiser adalah pelembap yang satu satunya mempunyai spf 50 cukup untuk lindung kulit kita daripada terdedah cahaya terik matahari. Dan dalam masa yang sama ia merawat kulit dari gelap, sun burn, jeragat dan melembapkan kulit.

 

CARA LUARAN 2 #Advanced Renewal Night Cream  

 

 

Pada waktu malam, kulit kita berada dalam keadaan mode rehat dan pemulihan akan berlaku semasa kita tidur.

Sebab tu adanya krim malam dan ia wajib digunakan secara konsistent supaya kulit tidak hydrated bila terdedah kepada faktor persekitaran yang kering.

Krim ini bertujuan untuk mengalakkan proses pembaharuan sel kulit muka ketika kita tidur.

Ia menyokong dengan membekalkan khasiat yang kulit perlukan untuk merangsangkan penghasilan kolagen dan elastin pada lapisan kulit.

Jadi, impian untuk memiliki kulit yang cantik, anjal, tiada garis halus dan kedutan, tona yang sekata, cerah dan bersih actually tidak mustahil untuk dicapai.

 

Shaklee Menjamin Keselamatan Tanpa Tandingan


Beberapa senarai TIDAK Shaklee:

 • TIDAK Mengandungi Paraben
 • TIDAK Mengandungi Triklosan
 • TIDAK Mengandungi Phthalates
 • TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauril Sulfat (SLS)
 • TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauryl Eter Sulfat (SLES)
 • TIDAK Mengandungi 1,4 Dioksana
 • TIDAK Mengandungi Glikol
 • TIDAK Mengandungi Bahan-bahan Cucian Organik yang ”Volatile”
 • TIDAK Mengandungi Asid Hidroklorik
 • TIDAK Mengandungi Ammonia
 • TIDAK Mengandungi Sodium Hidroksida
 • TIDAK Mengandungi Butyl Cellosolve
 • TIDAK Mengandungi Formaldehyde
 • TIDAK Mengandungi Bisfenol-A
 • TIDAK Mengandungi Petroleum Distillates
 • TIDAK Mengandungi Toulene
 • TIDAK Mengandungi Peluntur Warna
 • TIDAK Mengandungi Bahan Perisa
 • TIDAK Mengandungi Pewarna
 • TIDAK Mengandungi Lemak Trans
 • TIDAK Mengandungi Pemanis Tiruan
 • TIDAK Mengandungi Dakwat Toksin
 • TIDAK Mengandungi Bahan-bahan terlarang

 

 

 

INI ADALAH STARTER SET YOUTH SHAKLEE.. nak tahu lebih lanjut boleh klik sini  Youth Shaklee Skincare

 

ALHAMDULILLAH selesai sharing kita malam ni.. Jeragat adalah masalah yang bukan sehari dua terbentuk. Ia perlu dirawat agar tidak merebak ke seluruh muka. Penjagaan awal boleh mencegah jeragat dari timbul. Ambillah langkah awal dan terus berkeyakinan.

 

sebarang soalan dan pertanyaan boleh hubungi saya 017-3818 911

Terima Kasih. Assalamualikum

 

Anisah Ismail