Bahaya MEROYAN ketika BERPANTANG

Apa yang anda perlu tahu tentang meroyan?

Apa simptom- simptom meroyan?

Bagaimana meroyan terjadi?

Apakah yang perlu anda lakukan jika anda meroyan?

Apakah yang harus di lakukan jika meroyan?

 

MEROYAN

Meroyan atau kemurungan adalah satu masalah yang biasa dialami oleh wanita selepas bersalin.

Gila meroyan adalah gangguan perasaan dan jiwa yang serius. Ia sangat berkait rapat dengan penjagaan sewaktu berpantang atau selepas berpantang.
Sesuatu yang serius, kerana ada tahap ini wanita yang mengalaminya mampu melakukan perkara-perkara yang boleh mencederakan diri sendiri, bayi serta orang-orang disekeliling.

 

ANTARA SEBAB MEROYAN

Tanda dan simptom adalah berbeza bagi setiap ibu. Secara hakikatnya masalah meroyan banyak dikaitkan dengan tekanan perasaan atau stress yang terlampau semasa di dalam pantang.

•Kemurungan semasa kehamilan atau sejarah sakit mental terdahulu
•Suami yang kurang memberi sokongan semasa kehamilan dan juga semasa berpantang
•Pengabaian suami pada penjagaan isteri dan bayi semasa berpantang
•Tiada ahli keluarga yang tinggal berdekatan atau yang boleh membantu semasa berpantang
•Mempunyai masalah dalam kewangan, tempat kerja atau orang perseorangan
•Mempunyai masalah atau risiko semasa hamil dan juga semasa melahirkan
•Bayi yang dilahirkan pramatang atau mempunyai masalah kesihatan
•Bayi yang kolik dan kerap menangis
•Keletihan berdepan dengan ‘tugas baru’ seorang ibu
•Sukar dan menghadapi masalah dalam penyusuan susu ibu
•Kehilangan ahli keluarga terdekat seperti ibu, bapa atau suami disaat sedang hamil atau sebelum melahirkan yang boleh mendatangkan ingatan yang sedih

Bagaimana nak tahu yang saya menghidapi meroyan atau kemurungan pospartum?

Lain ibu mungkin lain tandanya tetapi ada beberapa perkara yang mungkin boleh di beri perhatian yang lebih ialah:

  • perasaan putus asa;
  • bersalah;
  • amat letih;
  • muram;
  • sering menangis;
  • sunyi;
  • gelisah;
  • terperangkap.
anda mungkin merasai perasaan ni lebih dari satu. bagaimanpun ini adalah tanda kecil yang haru di beri perhatian dan di kenalpasti sebelum ia terjadi lebih serius.

Ada ibu yang merasai meroyan lebih awal iaitu sewaktu kehamilan. Jika ini berlaku kehadiran bayi yang baru dilahirkan mungkin tidak dapat meringankan beban meroyan anda.

Kenali Punca Meroyan

Sebenarnya terdapat banyak faktor psikologi yang boleh membawa kepada postnatal depression ini berlaku.

Punca meroyan selepas bersalin sukar untuk dikenalpasti dan bahaya meroyan tak boleh dipandang ringan

Meroyan ialah satu masalah yang biasa berlaku. Pendapat umum mengatakan seorang dalam empat ibu menghidap penyakit ini.

Bagaimana terjadinya Meroyan?

Sebenarnya terdapat banyak faktor psikologi yang boleh membawa kepada postnatal depression ini berlaku.

Kimia otak atau reaksi anda kepada perubahan-perubahan hormon yang berlaku dalam badan anda mungkin salah satu daripada punca meroyan selepas bersalin. Ada kalanya, perkara-perkara harian biasa sahaja boleh terasa terlalu membebankan.

Selain itu, tekanan dan kesakitan ketika bersalin turut menyumbang kepada masalah ini. Kesakitan melahirkan anak diharap dapat difahami bersama oleh suami, tetapi sebaliknya suami menganggap isteri telah biasa dengan kelahiran.

Tekanan emosi dan perasaan isteri akan lebih tertekan apabila suami tidak cuba memahami kepayahan dan kesakitan isteri.

Rutin kehidupan yang berubah selepas kelahiran bayi antara faktor yang membawa kepada kemurungan ini. Ini membuatkan isteri tidak dapat menikmati masa rehat yang cukup kerana merasakan ia sebagai tugas yang bosan dan membebankan.

Bagaimana cara nak atasi?

masalah meroyan berkait rapat dengan kekurangan nutrisi intake oleh ibu. lebih lebih lagi apabila sudah melalui proses mengandung selama 40 minggu. Segala nutrisi yang di perlukan telah di salurkan kepada bayi.

badan yang letih dan lesu memberi peluang kepada tekanan dan terjadinya masalah Meroyan.

Apabila tubuh kurang nutrisi, kita mungkin nampak sihat tapi badan tak tahan. Jadi kita mudah diserang sakit, elergik, stress, asyik down, meroyan dan sebagainya

Bukan orang lepas melahirkan anak sahaja yang berisiko untuk mengalami masalah tekanan dan psikosis. Semua orang tak terkecuali jika mengalami masalah nutrisi tak seimbang.

tips tangani kemurungan/ meroyan selepas bersalin

PROTEIN

Protein terbina daripada 12 asid amino yang dihasilkan oleh badan sendiri & 8 atau 9 asid amino yang mesti diambil dalam makanan. Dalam beberapa kajian – asid amino termasuk tryptophan, tirosin, phenylalanine dan methionine banyak membantu untuk kestabilan emosi.

Dan masalahnya, nak dapatkan 8 asid amino tu kena makan pelbagai jenis makanan. Jadi, sebaiknya dapatkan minuman protein yang membekalkan kesemua asid amino ni.

Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) adalah protein lengkap yang bebas kolesterol dan ia adalah NON GMO. iaitu genetik soyanya tidak diubah untuk menghasilkan soya yang natural. Ia juga rendah lemak dan memberi tenaga yang berterusan

ANTIDEPRESSI

Antidepresi bertindak dengan mengimbangkan kimia-kimia dalam otak anda. Ianya menambahkan jumlah hormon serotonin, bagi meringankan perasaan, menyenangkan tidur dan mengurangkan rasa nak marah.

B-Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B-kompleks untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Bcomplex membantu menukar makanan kepada tenaga sekaligus membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan / kelesuan. Ia juga sangat baik untuk melawan tekanan, memastikan kesihatan fungsi saraf.

KALSIUM juga penting sebagai meredakan tekanan otot dan boleh memberikan tidur yang lena.  Pengambilan kalsium secukupnya sangat penting semasa berpantang. Apatah lagi ibu menyusu cenderung untuk mengalami masalah kekurangan kalsium.

 

GOOD DHA

Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-

Mencegah insomnia
– Mengurangkan tekanan emosi
Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
– Membantu memperbaiki masalah autisme
– Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
– Mengurangkan masalah schizophrenia
Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

OMEGA GUARD ni juga di kenali sebagai vitamin otak. Ia sangat bagus untuk menyeimbangkan kimia di dalam otak. Bukan sahaja baik untuk ibu malah untu perkembangan otak bayi juga.

 

 

Formulanya unik, dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron.Kalsium yang isinya paling seimbang memastikan kadar penyerapannya adalah 99%. Nutrien-nutrien ini perlu diambil bersama-sama untuk penyerapan oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral. Kajian telah membuktikan supplemen kalsium akan meningkatkan ketumpatan tulang.

MENSTABILKAN HORMON

WANITA selepas bersalin cenderung untuk mengalami ketidakstabilan hormon. Ini dijangka adalah disebabkan perubahan-perubahan hormon secara mendadak dalam badan anda. Dengan bantuan yang sesuai, anda akan merasa lebih sihat dalam beberapa hari.

GLA Complex Shaklee adalah asid lemak Omega-6. Diperlukan oleh tubuh kita, tetapi tidak dapat dihasilkan oleh tubuh kita. Asid lemak Omega-6 sangat penting untuk fungsi otak, pertumbuhan normal, mengurangkan inflamasi, mengawal metabolisma dan memelihara sistem reproduktif. Borage oil mengandungi GLA (omega 6) yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding GLA dalam EPO iaitu sebanyak 10%.

Bagus di amalkan untuk ibu baru lepas bersalin. Untuk betulkan hormon dan lancarkn pengeluaran darah kotor.

Selain menstabilkan hormon, ia juga perbaiki peredaran darah.

TERAPI BERBUAL

berbual bersama orang yang rapat dengan  anda mungkin juga dapat mengurangkan tekanan dan memberi anda keselesaan. Elakkan berpantang sendirian. Peranan bidan dan aktiviti mengurut, bertungku boleh memberikan keselesaan kepada anda.

berbincang dengan doktor anda jika anda selesa. Atau berbual dengan rapat baik anda yang mungkin pernah lalui perkara yang sama.

sokongan suami dan ahli keluarga amatlah penting pada masa ini. Mungkin anda mengenali seseorang yang berpotensi atau telah meroyan. mainkan peranan anda sebagai kawan/adik/jiran/ sedara  atau orang awam untuk tidak menambah burukkan keadaan.

Setiap orang melalui pengalaman yang berbeza sewaktu berpantang. Apa yang penting adalah anda sentiasa melaluinya dengan positif walaupun mungkin anda perlukan sedikit bantuan.

kurangkan stress. sentiasa berfikiran positif. elakkan bersedirian. Semoga anda melalui tempoh berpantang yang sihat.

boleh dapatkan set di atas. klik sini

BahayaMeroyan

 

 

 

Anisah Ismail